Aluminium platforms van BÄR

Stalen platform versus aluminium platform

Sinds de oprichting van het bedrijf in 1981 vertrouwt BÄR op aluminium platforms. Maar waarom aluminium? Omdat aluminium niet roest. Of het nu gelakt, geëloxeerd of in natuurlijke staat is - aluminium-platforms zijn permanent indrukwekkender. Bovendien hebben de aluminium extrusiepers-profielen een gewichtsvoordeel van 100 kg tot 200 kg in vergelijking met staal. Voor de gebruiker betekent dat een groter laadvermogen en daarmee meer lading evenals minder brandstofverbruik.

BÄR heeft vanaf het begin eigen aluminium perrons ontwikkeld. Sinds 2004 worden de meeste perrons ook in Heilbronn geproduceerd. U herkent deze perrons aan de "BA" in de naam van het perronsysteem. Het BAplan-platform wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Bär Cargolift Standard, BAfalt voor de opvouwbare Falt Cargoliften en BAret voor de opvouwbare laadkleppen van de productgroep RetFalt.

Voor al deze platforms geldt: stabiel = zwaar - niet bij BÄR! Want banen in de staande aluminium profielen en de perronpunt zorgen voor stabiliteit en optimaliseren tegelijkertijd het gewicht van het BA-perronsysteem - hier getoond aan de hand van het BAplan-perron als voorbeeld.

Bij BÄR de platformontwikkeling concentreert zich daarbij op:

 • De optimale verhouding tussen stabiliteit en eigen gewicht
  Sinds de overgang van 40 mm naar 45 mm hoge aluminium profielen is het BAplan45VL platform ongeveer 18% lichter dan zijn voorganger. Het gebruik van een geëxtrudeerd aluminium profiel als achterbak bespaart niet alleen gewicht, maar biedt ook een grotere advertentieruimte en een hogere aantrekkingskracht.

 • De praktijkgerichte aanpassing qua draagkracht en gebruik
  Naarmate het draagvermogen toeneemt, worden de banen in de platformprofielen steviger uitgevoerd. Bovendien is een verscheidenheid aan uitrustingen beschikbaar om aan de eisen te voldoen.

In het volgende willen wij een selectie van deze perronuitrustingen nader toelichten:

 • Platformoppervlak - zowel slipvast als geluiddempend
 • Perronrand - zowel voor knipperen als voor zijdelings laden
 • Perronhoeken - voor meer stevigheid bij het oprijden van standaardperrons
 • Afrolbeveiliging - om ervoor te zorgen dat uw containers op wielen veilig worden geladen en gelost 

Slipweerstand op het perron met het TracGrip loopvlak

Sinds de eigen productie van de perrons in 2004 kunt u de BA perronsystemen herkennen aan het antislip TracGrip loopvlak. Het biedt meer veiligheid en meer tractie - ook op een natte ondergrond. TracGrip bereikt de slipweerstandsklasse R11. Optioneel is TracGrip Plus verkrijgbaar met een verhoogde slipweerstand R13.

Naast de TracGrip is optioneel de geluidsreducerende SilentGrip (slipweerstand R11) verkrijgbaar. SilentGrip verhoogt de geluidsreductie voor nachtelijke of ochtendleveringen in woonwijken.

Veiligheid door zichtbaarheid - de knipperende perronrand NightGuide

Veiligheid bij gebruik van uw laadklep is voor Bär Cargolift sinds de oprichting van het bedrijf een centraal thema geweest. De zichtbaarheid van het perron is van bijzonder belang - zowel voor de bestuurder als voor het wegverkeer. Dit is precies waar de nieuwste innovatieve oplossing van Bär om de hoek komt kijken: NightGuide. De LED-band geeft de bestuurder op beknopte wijze de botsingsrand op het loopvlak van het perron aan. Tijdens het gebruik is de positie van het platform van alle kanten goed zichtbaar. Het risico op ongevallen wordt sterk verminderd door een maximale zichtbaarheid - vooral wanneer de Cargolift 's nachts in gebieden met veel verkeer wordt gebruikt. NightGuide beschermt ook tegen vallen tijdens het laden 's morgens op het perron.

Maar bij professioneel gebruik is niet alleen veiligheid vereist, maar ook robuustheid en betrouwbaarheid. Geïntegreerd in het randprofiel van het platform, is NightGuide goed beschermd tegen mechanische invloeden. De LED-strip heeft de stootvastheidsklasse IK08 en de beschermingsklasse IP68. Dit betekent dat reiniging met een hogedrukreiniger (minimale afstand van 40 cm) ook mogelijk is.

NightGuide is beschikbaar voor randafwerkingsprofielen voor laadrails met of zonder RamGuard / SteelTop. Deze optionele uitrusting kan worden gebruikt met Bär Cargolift Standard S2 en S4 vanaf 1000 kg draagvermogen.

Film over LED-perronrand NightGuide op YouTube

TipFlash - Voor een laadperron zonder obstakels

Als je dagelijks met een laadklep werkt, kan elk klein obstakel op het platform gemakkelijk struikelgevaar opleveren. Maar hoe kan het knipperlicht van het loopvlak van het platform verdwijnen terwijl de zichtbaarheid van het open platform behouden blijft?

BÄR heeft de oplossing: TipFlash - het knipperlicht in de perrontip!

TipFlash is verkrijgbaar voor Bär Cargolift Standard S4 vanaf 1500 kg draagvermogen met de versterkte platformhoeken RamGuard of SteelTop. BÄR adviseert de combinatie met NightGuide voor een nog beter zicht.

Laden vanaf de zijkant van het platform - randafsluitprofielen en rijbruggen voor standaardperrons

Als de lading vanaf de loopbrug moet worden geladen, zijn voor Bär Cargolift Standard S2 en S4 vanaf 1000 kg draagvermogen randafsluitprofielen voor laadrails verkrijgbaar. Ze maken het mogelijk een zijlaadrail traploos in de perronrand in te voegen.

De bijbehorende zijlaadrail met of zonder railgeleiding kan ook bij BÄR in verschillende afmetingen worden besteld.

Stabiel tot in de perronhoeken - ook bij gebruik van het standaard perron op de oprit

U bent al bekend met de stabiele constructie van de BA-perrons. Bij veelvuldig gebruik van de laadklep op de oprit kunnen echter gemakkelijk ongewenste sporen op de perronhoeken achterblijven. Daarom adviseert BÄR bij intensief gebruik van de oprit SteelTop van massief roestvrij staal. De bescherming van de platformhoeken is verkrijgbaar voor de productgroep Standaard S4 vanaf 1500 kg draagvermogen.

Als alternatief voor SteelTop beschermt RamGuard de platformhoeken tijdens het gebruik van het platform.

Bij de eisen passende afrolbeveiligingen voor het veilig laden en lossen van uw rolcontainers

Volgens de Europese norm voor laadkleppen EN 1756-1 moeten rolcontainers op het platform aan een afrolbeveiliging worden bevestigd. Bij Bär heeft u de keuze uit verschillende afrolbeveiligingssystemen. Al deze afrolbeveiligingen beschikken over een dubbele bodem evenals extra ribben in het aluminium profiel om de rolweerstand te verhogen. Bij hogere draaglasten wordt de afrolbeveiliging bovendien massiever geconstrueerd. Want een robuust platform heeft een stabiele afrolbeveiliging nodig.

Over het algemeen worden afrolbeveiligingen in de perrontop geplaatst. Daarom moet bij zware rolcontainers en hoge perrons het toegestane draagvermogen worden gecontroleerd. BÄR adviseert het gebruik van de productaanbeveling MyCargolift. Daar kunt u zowel het gewicht van de rolcontainers als hun aantal selecteren voor gelijktijdig transport op het platform. MyCargolift stelt dan de juiste Cargolift voor de transporttaak voor.

De afbeeldingen tonen de typische plaatsing van de rolcontainers bij het transport van twee, drie of vijf rolcontainers op het platform.

Afrolbeveiligingen met kleppen kunnen één schakelstand hebben - dit betekent dat de klep wordt geopend via een tuimelschakelaar en weer wordt gesloten door naar beneden te stappen - of ze hebben twee schakelstanden:

(1) Positie laden – klep opent na het overrijden met de rolcontainers automatisch

(2) Positie lossen – klep vergrendelt na het betreden

Verschillende afrolbeveiligingen in de punt van het platform

Afrolbeveiliging rd

 • Leverbaar als 2rd voor twee rolcontainers voor Cargoliften van de productgroepen Standard met draagvermogen 750-1500 kg, Falt zowel als RetFalt en HydFalt
 • Wordt individueel geopend via een bedieningshendel voor elke flap met twee mogelijke schakelstanden

Gebruiksfilm op YouTube

Afrolbeveiliging ad

 • Leverbaar als 2ad voor twee rolcontainers voor Cargoliften van de productgroepen Standard met draagvermogen 750-1500 kg, Falt en RetFalt en HydFalt, standaarduitrusting van Bär VanLifts en BC 750 A2L
 • Wordt individueel geopend via een bedieningshendel voor elke flap met twee mogelijke schakelstanden

Gebruiksfilm op YouTube

Afrolbeveiliging Rs

 • Verkrijgbaar als 2Rs voor twee rolcontainers of als 3Rs voor drie rolcontainers voor Cargoliften van de productgroep Standard S4 met draagvermogen 1500-3000 kg en Retfalt (alleen 2Rs)
 • Geopend via een tuimelschakelaar voor elke flap. Uitzondering 3Rs: twee kleppen gaan gelijktijdig open, één klep afzonderlijk, Bedieningsfilm 3Rs op YouTube

Gebruiksfilm op YouTube

Afrolbeveiliging Rx

 • Verkrijgbaar als 2Rx voor containers met twee wielen of als 3Rx voor containers met drie wielen voor Cargoliften van de productgroepen Standard S4 met draagvermogen 1500-2500 kg en RetFalt met enkelvoudig opgevouwen platform en 5Rx voor containers met vijf wielen voor Standard S4 met draagvermogen 1500-2500 kg 
 • Opent met één tuimelschakelaar voor alle kleppen op een rij met twee mogelijke schakelaarstanden

Gebruiksfilm op YouTube

Afrolbeveiliging Ax

 • Verkrijgbaar als 2Ax voor twee rolcontainers of als 3Ax voor drie rolcontainers voor Cargoliften van de productgroep Standard S4 met draagvermogen 1500-3000 kg 
 • Geopend via een tuimelschakelaar voor elke flap. Uitzondering 3Ax: twee kleppen gaan gelijktijdig open, één klep afzonderlijk, Bedieningsfilm 3Ax op YouTube

Gebruiksfilm op YouTube

Massieve goten

 • Verkrijgbaar als twee paar voor containers met twee rollen voor Cargoliften van de productgroep Standard S4 met draagvermogen 1500-3000 kg en voor BC 750 S2S
 • Uit één stuk gefreesd

Bedieningsfilm op YouTube

Afrolbeveiligingen voor zijdelingse plaatsing van rolcontainers

Afrolbeveiliging L

 • Beschikbaar voor een rolcontainer aan de zijkant voor Cargoliften van de productgroep Standaard S4 met draagvermogen 1500-3000 kg
 • Te combineren met afrolbeveiliging Rs, Rx en Ax
 • Geopend via een tuimelschakelaar voor elke klep

Bedieningsfilm op YouTube (functie analoog aan afrolbeveiliging Ax)

Schotels

 • Verkrijgbaar als één paar voor één rolcontainer links in de rijrichting of als twee paar rechts en links voor Cargoliften van de productgroep Standaard S4 met draagvermogen 1500-3000 kg
 • Te combineren met vaste bakken en met afrolbeveiliging Rs, Rx en Ax
 • Met dubbele bodem

Bedieningsfilm op YouTube (functie analoog aan vaste troggen)

Meer informatie over aluminium perrons

Perrononderdelen in de onderdelencatalogus

Een selectie van perrononderdelen vindt u in de digitale onderdelencatalogus. Klik gewoon op het materiaalnummer of de foto in de catalogus om dit originele reserveonderdeel in de WebShop te bekijken en te bestellen (registratie vereist).

Start with the customer – find out what they want and give it to them.

Meer informatie vanaf pagina 113

De laadklep - productgroep standaard vanaf 1000 kg draagvermogen

Veel van de hier gepresenteerde hulpstukken zijn ontwikkeld voor het professionele distributietransport en deze productgroep. Want hier is het platform, dat tot drie meter hoog kan zijn, het gezicht naar de klant.

Meer informatie

De RetFalt productgroep laadkleppen met opklapbaar platform

Speciaal ontworpen voor vrachtwagens of opleggers zodat de RetFalt Cargolift perfect bij het dragende voertuig past - telkens met vaste en opklapbare delen van het platform uit aluminium.

Meer informatie

De laadklep voor bestelwagenchassis - Standaard / FreeAccess met laadvermogen 750 kg

Ook bij de lichte laadtrappen spelen de platformen een centrale rol, omdat ze achter de voertuigcarrosserie staan en van een afstand zichtbaar zijn.

Meer informatie

De opvouwbare lift - productgroep Falt

verdwijnt meestal onder de voertuigcarrosserie; in uitgeklapte toestand is het opklapbare platform vaak uitgerust met afrolbeveiligingen.

Meer informatie